Sluis

By | 13 november 2015

winkelen in Sluis Zeeuws-Vlaanderen

Sluis is een dorp in Zeeuws-Vlaanderen met ongeveer 2400 inwoners. Het ligt direct aan de grens met Belgie. Het dorp Sluis behoort tot de gemeente Sluis die 15 dorpen telt en enkele tientallen buurtschappen. De gemeente heeft een oppervlakte van 300km2 maar slechts 24.000 inwoners. Oostburg is de hoofdplaats waar het gemeentehuis staat. Naar Brugge in Belgie is 17 km rijden en het is 8km naar de badplaats Knokke.

winkels, restaurants & attracties
winkels in sluis Zeeuws-vlaanderen

Het plaatsje Sluis is weliswaar klein maar desondanks befaamd in Zeeland en Belgie. De vele winkels, terrasjes en restaurants trekken Belgische dagjesmensen en toeristen uit de wijde omgeving. Elke week is het koopzondag. Bekende straten zijn Kaai, Oude Kerkstraat, Kapellestraat, Vrijstraat, Groote Markt en Beestenmarkt. Vroeger stond Sluis vooral bekend om zijn vele sexshops die massaal werden bezocht. Door de opkomst van het internet echter zijn deze zaken bijna alle verdwenen. Twee bekende bezienswaardigheden zijn de Belfort en de St. Johannes de Doperkerk.

hotels Sluis

Hotels in Sluis
Vier sterren hotel de Dikke van Dale is gevestigd in in een gerestaureerd klooster uit de 19e eeuw. Het is een paar minuten lopen naar het oude centrum. Appartementen Crea-Trends bestaan uit een woonkamer met een of twee slaapkamers. De appartementen worden erg goed beoordeeld door de gasten (9.0).

restaurant oud sluis met drie michelin sterren

Michelin restaurant met 3 sterren
Restaurant Oud Sluis aan de Beestenmarkt was een van de top restaurants in Nederland met 3 sterren in de Michelin Gids. De kok/eigenaar was Sergio Herman. Hij is echter met zijn restaurant gestopt in december 2013. De zaak bestaat nog wel maar het is nu een lunchroom geworden onder het beheer van zijn broer. Sergio Herman heeft nadien een ander restaurant geopend in Antwerpen.

Trein & bus
Er zijn geen treinen in Zeeuw-Vlaanderen. Een treinstation is in Brugge (Belgie). In Knokke is een klein station. Twee buslijnen die Sluis aandoen vanuit Breskens zijn lijn 42 (Breskens-Brugge) en zomerlijn 14 (Breskens-Knokke). Buslijn 4 rijdt tussen Oostburg, Aardenburg, Cadzand en weer terug naar Oostburg.

Fietsen naar Brugge
Een populaire fietsroute loopt van Sluis naar Brugge in Belgie. Het fietspad is een verkeersvrij geasfalteerd pad langs een kanaal (de Damse Vaart). Het is ongeveer 17 km naar Brugge.

terrasjes en winkelen

Hotels Zeeland met familiekamers

Cadzand-bad hotels
Hotels met familiekamers
Strandhotels Zeeland
Luxe hotels Zeeland
Vlissingen hotels
Domburg hotels en appartementen
Geef een reactie