Loodsboot

By | 19 december 2015

Vlissingen loodsboten

loodsboot vaart terug naar de haven


Westerschelde
De Westerschelde heeft veel ondiepe plekken en sterke stromingen. Het is daarom een van de moeilijkste rivieren om te bevaren. De schepen op de Westerschelde moeten een loods aan boord nemen. Uitzonderingen zijn kleinere schepen zonder gevaarlijke lading en schepen die zeer frequent over de Westerschelde varen.

loodsboten in loodshaven vlissingen

Kijken naar de Loodsboten
De loodsbotenhaven is naast het Keizersbolwerk in het centrum van de stad. Dichtbij is de jachthaven en attractiepark het Arsenaal. Op de achtergrond het Bellamypark en de Nieuwendijk. Toeschouwers hebben vanaf de kant een mooi uitzicht op de loodsboten die af- en aanvaren naar de zeeschepen op de Westerschelde.

containerboot COSCO

De vaargeulen moeten zeer regelmatig worden uitgediept omdat ze anders dicht zouden slippen. Nederland heeft in het verleden hiervoor een overeenkomst getekend met Belgie. Antwerpen is een van de grootste havensteden in Europa en geheel afhankelijk van de verbinding over de Westerschelde. Een van de grootste containerschepen ter wereld – de Mary Maersk, 400 meter lengte, 9000 containers, 14.50 meter diepte – voer in 2013 over de Westerschelde naar Antwerpen toe.

Loods

De loodsen hebben een grondige opleiding gehad. De registerloods klimt op in bevoegdheid voor steeds grotere schepen. Dit proces duurt tien jaar dan is de loods bevoegd voor het loodsen van schepen van alle lengtes. De loodsen komen zowel uit Belgie als uit Nederland (meeste loodsen zijn Belgisch). Schepen met bestemming een Nederlandse haven worden geloodst door Nederlandse registerloodsen.

Vlissingen Maritiem & boten

Vlissingen Maritiem
Tall ship reizen
Kruzenshtern Vlissingen
Loodsboot de Mirfak
Containerschip Cosco Faith (366 meter)

Vlissingen visserij

Vlissingen binnenhaven en vismijn
Dag van de Zeeuwse Visserij
Arnemuiden ARM 20 en ARM 22
VLI 7 Eben Haezer en de VLI 28 Michael-Nicky
YE 139 Elizabeth & Z75 Zeldenrust
Flyshooter SL 27 Johannes
Visserijfeesten Breskens

Geef een reactie